• https://www.facebook.com/cukurovamuzik?ref=hl

Çukurova Müzik Akademi

M.E.B Onaylı Müzik Kursu

Facebook

Saksafon Eğitimi











            Saksafon çoğunlukla pirinçten yapılan, koni ve “S” biçiminde olan, ağızındaki kamışla ses çıkaran bir çalgıdır. 1840’li Yıllarda, Adolphe Sax’ca bulunmuştur. Saksafon genellikle pop ve caz müziği ile ilişkilendirilse de, önceleri klasik batı müziği ve ordu müziği çalgısı olarak tasarlanmıştı.

            Saksafon, 1840’ların başında Paris’te yaşayan Belçikalı müzik aygıtları yapımcısı ve klarnetçi Antoine-Joseph 'Adolphe' Sax tarafından tasarlandı. ‘’Saksafon’’ adı da “sax’ın sesi” anlamını taşır. Sax’ın 1846’da patentini aldığı konusunda değişik görüşler öne sürülse de, en olası olanı, ophicleide çalgısına klarnet ağızlığı eklenmesiyle ortaya çıktığıdır. Gerçekten de sax, babasının klarnet ve ophicleide üretilen fabrikasında yıllarca çalışmıştır.

            Sax’ın 1846’da aldığı patentten sonraki yirmi yıl boyunca, saksafon yalnızca Sax’ın fabrikasınca üretildi. 1866’de, patent süresinin bitiminden sonra saksafonda öteki üreticilerce bir çok değişiklik yapıldı.

Saksafon klarnete benzer. Klarnetteki gibi, içi yuvarlak ya da dört köşe oyulmuş, tek kamışlı ağızlık kullanır. Tuş sistemi ise aynı olmasa da flütle benzerlik gösterir. Saksafon, metalden yapılan bir enstrüman olmasına rağmen, yapısı ve kökeni gereği, bakır üflemeli değil, tahta üflemeli çalgılar arasında sayılır.

         Saksafonlar çoğunlukla pirinçten yapılıp, üzerlerine saydam vernik, altın ya da gümüş ile kaplama yapılır. Vernik ya da öteki kaplamalar pirincin paslanmasını önlediği gibi, ses niteliğinin artmasını ve çalgının görüntüsünün ilgi çekici olmasını sağlarlar.

         Değişik dönemlerde, saksafon yapımında plastik ve tahta gibi değişik gereçler de denenmiştir. 1930 öncesinde saksafonların verniklenmeden ya da kaplama yapılmadan satışa sunulmaları yaygındı. 1960’lara dek ise, bazı saksafonlar ucuz olmaları bakımından gümüşle değil, nikelle kaplanırdı.

         Ağızlıklar kauçuk, plastik ya da metal gibi değişik gereçlerden yapılırlar. Ender olarak da tahta ve cam olanları da bulunur. Bazıları, metal ağızlıkların yaygın olan plastik ağızlıklara göre daha “canlı” ses çıkardığı, ötekilerse de ses tonundaki değişikliklerin ağızlıkta kullanılan gereçten değil, biçiminden geldiği kanısındadırlar. İçleri içbükey olarak oyulmuş ağızlıklar Adolphe Sax’ın özgün tasarımına daha yakın olup, daha yumuşak tonlarda ses çıkardıkları için klasik batı müziği saksafoncularınca yeğlenirler.

         Klarnet gibi saksafon da ses çıkarmak için tek kamış kullanır. Saksafon kamışları klarnettekilere oranla daha geniş olurlar. Değişik saksafon çeşitleri (alto, tenor, vb.) değişik boyutlarda kamışlar kullanırlar. Her çalgıcı kendi biçemine uygun kamışı birçok üreticinin ürünleri arasından seçebilir. Kamışların ses gücü, 1 ile 6 arasındaki sayılarca ölçülendirilmiştir. Yine değişik üreticilerin tıpkı ölçülendirmeyi kullandıklarını söylemek güçtür. Örneğin Rico’nun 3 numaralı kamışı Vandoren’in 3 numaralı kamışına oranla çok daha yumuşaktır.


  • Ders tekrarları ve notalar

Öğrencilerimiz derslerde görmüş oldukları notaları ve çalışmaları Öğrencilerimiz için hazırlamış olduğumuz         "www.cukurovamuzikakademi.com " internet sitemizden hem görsel hemde işitsel olarak tekrarlayabilirler.Sitemizde öğrencilerimiz hem görsel olarak notaları görebilir, aynı zamanda da notaların sesli şeklini dinleyebilir.İsterlerse şarkınının hızını düşürebilir sadece bir bölümü devamlı çalışabilir. Bu site sadece öğrencilerimiz için hazırlanmış olup ,öğrencilerimizin haricinde üye kabul edilmemektedir.Sitedeki notalar ve çalışmalar için kullanıcı adı ve parola her öğrenci için ayrı olup , kayıt sırasında belirlenir.

Bu çalışma Türkiye'de sadece Çukurova Müzik Akademi'de uygulanmaktadır.

 

  • Ücretsiz Teorik Eğitim

 

Akademimizdeki bütün öğrenciler ilave Teorik derslerden ücretsiz faydalanırlar.Bu çalışma modelinde amacımız ana teorik eğitimi ayrı bir alanda vererek uygulamaya daha fazla zaman kalmasını sağlamak ve verimliliği arttırmaktır.Küçük yaş grubu için gruplar  dönem başında belirlenir.Yetişkinler için devamlı gruplar oluşmaktadır.Bu çalışma modeli Adana'da sadece Çukurova Müzik Akademi'de yapılmaktadır.

 

  • Çukurova Müzik Akademi Milli Eğitim Bakanlığı izniyle açılmış yasal bir kurumdur.

 

Bu özelliliği ile Seyhan Bölgede tek müzik okuludur.Adana'daki diğer kurumlar izin alamadıkları için illegal çalışmaktadır.Kurumun MEB izni için MEB internet sitesinden kurumun ismini aratabilirsiniz.Eğitim Alacağınız kurumun tabelasında MEB logosu olup olmadığına dikkat edin !

 

  • Güvenliğiniz bizim İçin Önemli

Akademimizdeki her bölüm güvenlik kameraları ile izlenmektedir.Öğrenci velilerimiz isterlerse çocuklarının çalışmalarını bekleme bölümündeki ekrandan izleyebilirler.